"Kulinarne inspiracje"

W piątek  15 kwietnia, odwiedziła nas ciocia i mama Natalki, by zorganizować nam warsztaty kulinarne. Spotkanie było przemyślane w każdym szczególe, a mali kucharze – „Tygryski” zainteresowani od pierwszej, do ostatniej minuty spotkania. Profesjonalizm widoczny był w każdym aspekcie! Na wstępie wszystkie dzieci zostały zaopatrzone w czapki kucharskie.

Podczas spotkania przedszkolaki zapoznały się z ziołami: tymiankiem, miętą, bazylią, rozmarynem. „Tygryski" miały możliwość wąchania, smakowania świeżych i suszonych ziół. W powietrzy unosiły się aromatyczne przyprawy wykorzystywane w cukiernictwie: wanilię, cynamon w lasce i mielony, imbir i wiele innych przypraw. Dzieci poznały również najbardziej popularne sprzęty pomocne w kuchni. Ciekawostką była tzw. "żyrafa", czyli końcówka blendera.

Ciocia Natali przeniosła nas zapachami morza na południe Europy, gdzie poznaliśmy i zobaczyliśmy na własne oczy: krewetki, krewetkę modliszkową, muszle: muli, ostryg oraz przegrzebków. Na zakończenie prawdziwej  uczty kulinarnej „Tygryski” przygotowały smaczny i kolorowy deser:)

Gdy już brzuszki były pełne, "Tygryski" i Ciocie otrzymały od Dominiki prezenty, aromatyczne przyprawy do deserów. Bardzo dziękujemy tacie Dominiki za ten słodki akcent :-D.

Serdeczne podziękowania dla Rodziców i Cioci Natalki, za zorganizowanie wspaniałych warsztatów kulinarnych  :-D!

Palce lizać!

Komentarze